Virtuális valóság Republikon módra

"Van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika"-mondja a bölcsesség. Ehhez mostanában azt is hozzátehetjük, hogy efelett pedig van közvéleménykutatás. Persze nem úgy általában, hanem abban a formájában, ahogy ezt egyes cégek mostanában Magyarországon művelik. 

Vessünk például egy rémült pillantást a Republikon legújabb kutatására. E szerint tovább erősödik a Fidesz, a gyengül a Jobbik és stagnál a többi ellenzéki párt. 

Ebből a legjobban érhető a Jobbik csúszása. A cuki Jobbik az elmúlt fél évben semmilyen politikai teljesítményre sem volt képes, az újabb és újabb unalmas óriásplakátokkal elkövetett vizuális környezetszennyezésen, és a nyilvánvalóan kamu európai uniós (OMG) kezdeményezésen kívül. Azt is megszokhattuk, hogy egyes kutatók a Fideszt az egekbe mérik, (és aztán sajnálkoznak, hogy az elégedetlen szavazók nem hisznek a kormányváltás esélyében).

Na de ami a baloldalon van... 

Ha rásandítunk az ábrára, azt látni, hogy Botka távozása direkt jót tett az MSZP-nek, hiszen szeptember és október között még erősödtek is, és novemberre is alig van gyengülés (amit ráadásul a kutatás szövege meg sem említ). Tényleg?

Tényleg nem számít Botka bukása, Balázs Péter fellövése majd kipukkadása, a közös listáról való össze-vissza beszélés, az Együtt és a Párbeszéd kiutálása a tárgyalásokról, a DK-val való tárgyalások akadályozása az állandó kiszivárogtatásokkal? Az MSZP szavazó csak áll rendületlenül, mint az ólomkatona, és várja, hogy Karácsony Gergely, az LMP, Együtt-PM, Párbeszéd, ? politikusa végre felajánlja nélkülözhetetlen szolgálatait.  Biztos tényleg így van...

Másrészt hiába a Szél kampány, a ráköltött rengeteg pénz, a sok médiamegjelenés, a látványos PR, a titokban foglalkoztatott kampányguru, ennek semmi nyoma az LMP támogatásában. Mint ahogy az sem számít, hogy a DK végre saját témával jelentkezett a határon túli magyarok szavazati jogának ügyében, ahol a választók döntő többsége egyetért velük, és hogy látványosan megbukott a Gyurcsány kiszorítására irányuló Botka féle stratégia, ők sem lett népszerűbbek. Nyilván.

Úgy tűnik, hogy Republikonnál a legalapvetőbb szakmai ismeretekkel is baj van. Hogy ez mennyire így van, azt egy másik kutatás példája mutatja.   Itt ugyanis egy 300-as mintából próbálták megtippelni, hogy ki fog nyerni a belvárosi országgyűlési választókerületben. Erről Hann Endre, a kevés komolyan vehető magyar közvéleménykutató egyike volt kénytelen megállapítani a Facebookon: "A hibahatár ezekben a kis részmintákban annyira megnő, hogy az adatok bizonytalansága alapjaiban kérdőjelezi meg a kutatás felhasználhatóságát. Kivéve, ha a felmérés mindössze pr-célokat és tematizálási ambíciókat szolgál."

Ezek után óvatosan kérdezzük, hogy a Republikon közvéleménykutatási ámokfutása valóban annak köszönhető, hogy amúgy érdemdús kutatói elfeledték a szakma alapjait, vagy esetleg inkább a letagadott  Szekeres-Horn találkozóhoz lehet köze a dolognak?