Az MSZP vitázik. Vagy mégsem. Vagy mégis

Igazán színvonalas szellemi párviadal alakult ki a baloldalon a Jobbik részvételével zajló hivatalos vitáról. Az Együtt a mindenváltás jegyében úgy gondolja, hogy itt ideje a Jobbikkal való diskurzusnak. Ugyanakkor a DK legalább ekkora elszánással és erkölcsi bátorsággal kitart a "nem vitatkozunk nácikkal" elve mellett.

Azt, hogy kinek van igaza, nem könnyű megítélni. Igazából azon múlik, hogy hiszünk-e a Jobbik hirtelen jött mosolyoffenzívájának. A kérdésről a két párt nyílt vagy rejtőzködő támogatói között érdemi vita is kialakult, ami  a választási láz elmúltával egy fontos, a szelsőjobbos kihívás egészéről szóló baloldali-liberális párbeszéd kiindulópontja is lehet. (Két szép darabja: pro Keszthelyi, kontra Niedermüller).

A vita tulajdonképpen két síkon zajlik, az egyik az, hogy tisztes demokrata bekoszolhatja-e kezét a jobbikosokkal való kézfogással, a másik pedig, hogy az ilyen vita segít-e leleplezni, meggyengíteni a Jobbikot. Az első kérdés inkább politikai ízlés kérdése, a második viszont érdemben vizsgálandó. Az első tapasztalat mindenesetre nem igazolta a vitaoptimistákat: az Együtt és a Jobbik ifjúsági szervezetének összecsapása leginkább az utóbbinak használt, állítja a vitapárti HVG is.