Egy elhazudott vereség

A magyar bal- és liberális oldal ismét világos tanújelét adta, önpusztító hajlamainak és szellemi gyávaságának, amikor simán beszopta Orbán értelmezését a kedves vezető tegnapi szánalmas brüsszeli szerepléséről. A HVG-től a kétkezi kommentelők hosszú soráig arról ír mindenki, hogy Orbán nyerte a napot, Európa meg, mint mindig, tehetetlennek bizonyult.

Aki megnézte tegnap a vita egészét, vagy legalább egy részletesebb tudósítást, annak világos, hogy szó se volt Orbán győzelméről (jellemző, hogy a azért az Index is egyenlített egy belpol tudósító által írt, "nincs itt semmi látnivaló"  cikkel).

Mi történ valójában?

A Bizottság első alelnöke példátlan módon nyilvánosan és tétetelesen hazudtolta meg a nemzeti konzultáció EU-t illető állításait, ezt aztán írásba is adták, Azt is bejelentette, hogy sürgős kötelezettségszegési eljárás indul a CEU miatt, és hasonló várható a civil szervezeti törvény miatt is, ha elfogadják.

Orbán egy kimondottan ellenszenvet keltő beszédet mondott, ez nagyon eltér a korábbi magatartásától, amikor a pávatánc jegyében ügyesen játszotta el az együttműködés látszatát.

Megtört a hagyományos táncrend, amikor a baloldali képviselők támadják, a jobboldaliak védik Orbánt.  A Fidesz pártcsaládjából kizárólag a magyar képviselők védték Orbánt, a többi néppárti képviselő ütötte vágta. Weber frakcióvezető is kioktatta CEU és nemzeti konzultáció ügyben és csak utána puhította kicsit szövegét. De kapott Orbán kemény kritikát konzervatív képviselőtől is.

Akik védték Orbánt inkább ártottak neki, mint használtak. Farage levonta a következést: ha ennyire nem tetszik Orbánnak az EU, akkor kövesse őt, és lépjen ki. Ugyanezt kapta meg a Le Pen féle fasisztáktól is (akiket a magyar sajtó valamilyen rejtélyes okból néha euroszkeptikusnak nevez). Szintén odaállt Orbán mellé az a Szinadinosz nevű görög neonáci, akit már egyszer ki kellett vezetni a EP üléséről a rasszista szövege miatt.

Az Európai Parlament az előzetes tervekkel ellentétben nagy többséggel úgy döntött, hogy következő ülésén határozatot is hoz a vita alapján. Ebben például kezdeményezheti a jogállamiságot védő eljárás elindítását, de akár az uniós alapértékeket védő  7. cikkely  is.

Akármennyire is próbálta utána Orbán magyarázni az amúgy a pártszolgálatos magyar médiával feltöltött "nemzetközi" sajtótájékoztatón a saját sikereit, az arca a vita során többször is világosan mutatta, hogy nem boldog. Jellemző, hogy miközben a magyar sajtó állítólag független része Orbán győzelméről vizionál, addig a jó nevű Politico "Brüsszel visszavág Orbán Viktornak" címmel közölt cikket.

Orbánt persze nem fogja leváltani EU. Azt az elégedetlen magyar választópolgárok tudják megtenni. Csak ehhez kellene némi önbizalom vagy legalább realitásérzék.