A Karácsony rejtély

A nyájas és érdeklődő olvasó már bizonyára értesül róla, hogy Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus, sőt örömmel hirdeti ezt ő is magáról az álszerénység látszatát elkerülve. Orbán leváltása azonban úgy látszik túl komoly dolog ahhoz, hogy rábízzák a választók. 

A kutatásokban persze minden remekül néz ki. Mind a Nézőpont, mind a Medián szerint szárnyal a zuglói polgármester népszerűsége, és az úri közönség csak arra vár, hogy mikor emelheti a vállára. Ennek alapján  elégedetten dőlhetnek hátra az MSZP nagy öregjei, végre megtalálták azt a rokonszenves új arcot, aki képes eladni a belső intrikák és a Fidesszel való együttműködés látszata miatt megkopott márkát.

Hiába azonban a statisztikai népszerűség és a média odaadó támogatása,  az új  plakátarcból az MSZP nem sokat profitált. A Tárki, a Medián és a ZRI szerint sem nőtt érdemben Karácsony fellépésétől az MSZP támogatottsága, annak ellenére sem, hogy a jelölt a Lovak és kutyákig bezáróan mindenkinek nyilatkozott decemberben és januárban. 

A választók egy része Karácsonyt rokonszenvesnek találja ugyan, de ez kevés ahhoz, hogy az általa vezetett listára szavazzon. Nem látják benne azt a politikust, akivel valóban le lehetne váltani Orbán Viktort. Hiába, ide már nem elég a kedves mosoly, valódi erőre és politikusi képességre lenne szükség, de ez úgy tűnik hiányzik. A Tárki kutatása szerint például csak a választók 9%- tartja alkalmasnak miniszterelnöknek, szemben Orbán 50%-ával. Még inkább tanulságos az Iránytű mérése  amelyik szerint például 21% gondolja Gyurcsányt a kormányoldal fő ellenfelének, és csak 6%  Karácsonyt.

Úgy tűnik az MSZP abban a helyzetben van, mint az a focicsapat, amelyik nagyon drágán vásárolt egy csatárt, aki aztán nem képest gólt rúgni. Lehet, hogy ez a jelölés jót tesz Karácsony egójának, de a szocialistáknak nem segít. Ennek következményei a MSZP számára végzetes lehetnek, könnyen lehet, hogy úgy járnak, mint a lengyel baloldal és be se kerülnek a Parlamentbe. 

 

Címkék: MSZP Karácsony