A párt, amelyik ott sem akar lenni

Feltűnhetett a figyelmes olvasónak, hogy az LMP most nem különösebben töri magát, hogy bejusson az EP-be. A párt az országgyűlési választás előtt zöldbe borította a budapesti óriásplakáthelyeket és házfalakat. Az erős kampány, a baloldali összefogás teljesítményével való elégedetlenség és a jól megválasztott fényképarc aztán hajszálnyival  a parlamentbe segítette a pártot. A Fidesz által személyre szabott házszabály a frakcióalapítást is lehetővé tette számukra.

Nemcsak a fáradságról van szó, hanem arról is, nem nagyon éreznék jól magukat Brüsszelben, mert az LMP politikája nagyon nehezen fér össze azzal, amit az európai zöldek képviselnek.

Miről is beszél az LMP? Egyrészt arról, hogy Magyarország "ne legyen összeszerelő üzem". Hahó! Ma ezek az "összeszerelő üzemek" jelentik a magyar gazdaság egyetlen működő részét. A "gonosz multik" üzemei, például az autógyárak azok, amelyek még viszonylag normális állásokat biztosítanak Magyarországon. Egy részük,  például az Audi, ráadásul képzésre, oktatásra is költ, kutatási bázist hoz létre, amire a kisipar, vagy a mezőgazdaság egyszerűen nem képes. Lehet nekik azt mondani, hogy "vigyétek innen a mocskos munkahelyeiteket", de nem fog helyettük másik teremni a szent magyar rögből. Ezt a szöveget persze már ismerjük a "magyar gazdaságot" fantáziáló Jobbiktól, de hát róluk tudjuk is pontosan, hogy micsodák.

Van egy rossz hírünk az LMP-nek. Az európai zöldek által támogatott "zöld, hosszútávú" munkahelyek döntő része is az iparban, többek között az autóiparban fog létrejönni. Amekkora ostobaság Orbán jövő képe az országról, ahol mindenki kalapáccsal üt meleg vasdarabokat, legalább annyira értelmetlen üzemek nélküli gazdaság víziója is.

Az LMP általában is a nacionalista euroszkeptikusok dumáját nyomja a kampányban. Számukra az Európai Unió nem más, mint a nagyvállalatok és a nemzetközi tőke szervezete. Farage és Marie Le Pen megnyalná a tíz ujját.