Elmúlik Karácsony

A karácsonyfa alá rakott MSZP-DK megállapodás komoly előrelépés az Orbán elzavarását akarók számára. Karácsony Gergelyről viszont kiderült, hogy nem Orbán kihívója, hanem inkább az MSZP plakátarca akar lenni.

Amikor kedden kiszivárgott az MSZP-DK megállapodás, úgy tűnt jó kompromisszum született. Nem indulnak egymás ellen az egyéni körzetekben, teljesül tehát a kormányváltó többség megszerzésének legfontosabb feltétele. Az is biztató, hogy a koordinációt nyitva tartják a többi párt számára is, ami lehetővé teszi az Együtt, és esetleg később az LMP és a Momentum csatlakozását is a körzetek egy részében. Ez tehát komoly eredmény, ami az utolsó pillanatban született meg.

Ugyanakkor volt a megállapodásnak egy másik eleme is. Az MSZP elfogadta, hogy nem jön létre a két politikai erőt összemosó közös lista, cserében viszont a DK vállalta, hogy Karácsony Gergely legyen a miniszterelnök jelölt. Ez nyilvánvaló win-win szituáció, ami mozgósíthatja a baloldali szavazókat. A DK hívei úgy szavazhatnak a Gyurcsány vezette listára, hogy ezzel egy közös miniszterelnök jelöltet is támogatnak, a karakteres politikusok hiányával küzdő szocialisták pedig kapnak egy széles körben támogatott miniszterelnök jelöltet, aki mögé beállhatnak. Korábbi szavai alapján nyertes lett volna Karácsony is, aki pártok felett álló közös miniszterelnök jelölt lehetett volna. Ezért ugyan le kellett volna mondania a listás helyéről, logikusan, mert ha közös jelölt, akkor egyik listán sem lehet rajta. Mivel Karácsony már korábban kinyilvánította, hogy nem akar képviselő lenni ellenzékben, ez aligha lehetett volna akadály.

Aki aztán végighallgatta a mai bejelentést az meglepve hallhatta, hogy Karácsony DK-s támogatása az előzetes, nem cáfolt hírek ellenére kimaradt belőle. Rövidesen az is kiderült, hogy nem az MSZP vagy a DK gondolta meg magát, hanem Karácsony utasította el az megegyezést, és nem akar közös jelölt lenni, ha cserébe nem vezetheti az MSZP listát.

Kiderült tehát, hogy hiába a sok-sok az ellenzék felelősségéről és az együttműködés fontosságáról szóló szöveg, mindez valójában Karácsonynak nem számít. Egy dolog fontos csak, az hogy felülhessen egy jó listás helyre, Nem más ő sem, mint a szokásos tizenkettő egy tucat megélhetési politikus.

Kár érte. "Belőle, ha megéri, nagy király vált volna még."

Címkék: MSZP Karácsony DK